Čočka a trávicí problémy.


Čočka, podobně jako jiné luštěniny, obsahuje antinutriční látky. Tyto látky mohou omezit vstřebávání některých živin nebo způsobit trávicí problémy. Mezi hlavní antinutriční látky v čočce patří:

  • Fytáty - mohou snižovat vstřebávání minerálů, jako jsou železo, zinek a vápník.
  • Lektiny - proteiny, které mohou způsobit podráždění trávicího systému a snížit schopnost těla absorbovat živiny.
  • Inhibitory proteáz - brání trávení bílkovin tím, že blokují enzymy, které jsou k tomu potřeba.
  • Taniny - látky, které mohou snižovat využitelnost bílkovin.

Dobrou zprávou je, že většina těchto antinutričních látek se dá snížit správnou přípravou. Namočení a vaření čočky před konzumací významně snižuje obsah antinutričních látek. Kvašení a klíčení jsou další metody, které mohou tyto látky ještě více eliminovat. Tím se zvyšuje stravitelnost a biologická dostupnost živin v čočce.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je opravdu volně žijící losos atlantický lepši volba než losos chovaný na farmách?

Přírodní probiotika – Jak podpořit střevní mikrobiom bez drahých doplňků stravy?

Mnohostranný dopad bioaktivních lipidů na zdraví a onemocnění střev.